Prosty przepis na carbonarę dla osób, które niekoniecznie lubią gotować. 🙂

Składniki:

  • 350g spaghetti
  • 150g pancetty lub boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
  • 3 jajka
  • 75g startego sera parmezan lub pecorino
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • Szczypta soli do gotowania makaronu
  • Natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)

Instrukcje:

  1. W dużym garnku doprowadź do wrzenia osoloną wodę. Dodaj spaghetti i gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż będzie al dente.
  2. W oddzielnej patelni na średnim ogniu podsmaż pancettę lub boczek aż się lekko zrumienią. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku i smaż przez około minutę, aż czosnek uwalni swój aromat. Zdejmij patelnię z ognia.
  3. W misce ubij jajka razem z 50g startego sera parmezanu/pecorino i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
  4. Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go (zachowując trochę wody z gotowania) i wróć do garnka. Dodaj podsmażoną pancettę i czosnek, mieszając wszystko razem.
  5. Dodaj ubite jajka i ser do gorącego makaronu, szybko mieszając, aby składniki się połączyły. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody z gotowania makaronu, aby uzyskać kremową konsystencję.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Posyp resztą startego sera i posiekana natką pietruszki (jeśli używasz) jako dekorację.

To danie jest gotowe do podania! Możesz również dostosować ilość składników do swoich upodobań smakowych. Smacznego!

Kategoria: