Bataty są doskonałym dodatkiem do diety z kilku powodów. Po pierwsze, są pełne składników odżywczych, w tym witaminy A, C i B6, potasu, błonnika oraz przeciwutleniaczy. Pomagają w utrzymaniu zdrowia skóry, wzmacniają układ odpornościowy i mogą wspomagać proces trawienia. Co więcej, bataty mają niższy indeks glikemiczny niż ziemniaki, co oznacza, że nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z cukrzycą lub dbających o równowagę glikemiczną. Są także wszechstronne w kuchni – mogą być przyrządzane na wiele różnych sposobów, od pieczenia po gotowanie, a nawet smażenie, co daje szeroki wachlarz możliwości kulinarnej eksploracji.

Składniki:

  • 2 duże bataty
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 marchew, starta
  • 1 puszka czerwonej fasoli, odcedzona
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne dania)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Starty ser żółty (opcjonalnie)

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Umyj bataty i osusz. Następnie nakłuj je kilkoma otworami za pomocą widelca. Umieść na blasze do pieczenia i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 45-60 minut lub do momentu, gdy będą miękkie.
  3. W międzyczasie, podsmaż cebulę i czosnek na patelni na odrobinie oleju przez około 2-3 minuty, aż staną się miękkie.
  4. Dodaj paprykę i marchewkę, smaż przez kolejne 5 minut.
  5. Dodaj czerwoną fasolę, krojone pomidory, paprykę w proszku, kumin, oraz sól i pieprz. Gotuj na średnim ogniu przez około 10-15 minut.
  6. Gdy bataty są gotowe, wyjmij je z piekarnika i przekrój na pół, ale nie całkowicie. Włóż do środka nadzienie warzywne.
  7. Jeśli lubisz, posyp startym serem żółtym i włóż z powrotem do piekarnika na kilka minut, aż ser się roztopi.

To danie jest bogate w smaki i pełne zdrowych składników! Możesz dostosować nadzienie warzywne według swoich upodobań dodając inne warzywa czy przyprawy. Smacznego!

Categorized in: