Sernik z orzechami i daktylami

Składniki:

  • 1 szklanka orzechów włoskich (namoczone przez minimum 4 godziny lub najlepiej na noc)
  • 1 szklanka daktyli (namoczone przez minimum 1 godzinę)
  • 1 szklanka orzechów nerkowca (namoczone przez minimum 4 godziny lub najlepiej na noc)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)
  • Sok i skórka z 1 cytryny
  • Szczypta soli

Instrukcje:

  1. Odsącz namoczone orzechy i daktyle, a następnie umieść je w blenderze.
  2. Dodaj do blendera ekstrakt waniliowy, miód lub syrop klonowy (jeśli używasz), sok i skórkę z cytryny oraz szczyptę soli.
  3. Blenduj składniki, aż uzyskasz gładką masę.
  4. Wylej uzyskaną masę na spód foremki do sernika wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstaw sernik do lodówki na około 4 godziny lub najlepiej na całą noc, aby dobrze się schłodził i związał.

Możesz także ozdobić sernik świeżymi owocami, polewą czekoladową lub posypką zmielonych orzechów. Smacznego!

Kategoria: